Tips & uitleg

Bescherm uzelf, bescherm uw lading

Bescherm uzelf, bescherm uw lading

Tijdens een drukke werkdag is het gemakkelijk om het veiligheidsrisico te vergeten dat uw lading kan vormen. Laden is niet zomaar Tetris spelen in een voertuig. Hier geven we tips mee over hoe u veilig kan laden en levensgevaarlijke situaties kan vermijden bij ongeval.

Als er één ding is waar we nooit compromissen mee sluiten, dan is het wel veiligheid. Als onderdeel van deze inspanning hebben we deze gids / map gemaakt om u te helpen veilig te laden en zo bij te dragen aan een veiligere werkomgeving.

Scroll naar beneden om te beginnen met lezen.




BEN JE KLAAR OM DE WEG OP TE GAAN?

Volg deze checklist en kijk of je helemaal klaar bent om veilig op weg te gaan.

| Blokkeer en versterk de lading met behulp van bestelwagenrekken en laden. Deze houden de lading op zijn plaats en helpen de impact te verminderen bij een ongeval. 
| Verdeel de belasting gelijkmatig. Als er een ongelijke verdeling van gewicht is, neemt het risico om de controle over de auto te verliezen toe.
| Plaats zware voorwerpen aan de onderkant. Zware voorwerpen plaats je best zo dicht mogelijk bij de vloer. Plaats geen zware goederen boven de rugleuning.
| Veranker losse goederen. Als dit niet mogelijk is, kan je de goederen best tegen een vaste contructie met de rijrichting mee plaatsen. Bijvoorbeeld de scheidingswand van de auto.

Helemaal veilig of toch wat vergeten? Geen zorgen, volg ons advies op en je bent binnen de kortste keren klaar.

HOE BEVESTIG IK DE LADING IN MIJN AUTO?

Om de lading goed vast te kunnen zetten is het belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren. Door de laadruimte aan te passen aan uw behoeften, krijgt u zowel een betere veiligheid als een betere controle over rommel.

WELKE APPARATUUR IS ESSENTIEEL IN UW AUTO?

Denk na over uw behoeften, zo kan u gemakkelijker een veilige en complete oplossing creëren die bij u past.

HOE APPARATUUR EN MATERIAAL TE BEVEILIGEN

Er zijn bijna net zoveel toepassingsgebieden als er dragers in de wereld zijn, maar met de juiste bestelwagenrekken en accessoires voor uw apparatuur/materiaal wordt het vastzetten van lading een stuk eenvoudiger. Laten we dus beginnen met enkele veelvoorkomende situaties waarmee onze klanten worden geconfronteerd.

MACHINEKOFFERS

Als het gaat om machinekoffers zijn er twee aanbevolen posities:

- Op de vloer/schap bevestigd met een steun

Als niets van het bovenstaande mogelijk is, is uw beste optie, de koffers tegen de scheidingswand van uw voertuig te plaatsen. Nooit los achteraan in het voertuig!


VERBRUIKSARTIKELEN EN RESERVEONDERDELEN

Vul uw schappen en laden aan met verdelers/houders om ervoor te zorgen dat kleine items sneller worden vertraagd in het geval van een botsing. Bovendien zullen ze gemakkelijker te vinden zijn en zal het gemakkelijker zijn om uw voertuig netjes te houden.


BUIZEN, GRAAFSTAVEN, MOKERS

Positie in het voertuig:

- Geen punten in de rijrichting
- In een graafstanghouder of als alternatief op de vloer, dwars op de rijrichting
- Nooit op de bovenste plank van uw inrichting


Plaatsing op dakdrager/dakbalk:

- Altijd in een crash-geteste buisbuis of laadrek

KABELS EN KABELTROMMELS

Bedrading is vaak zwaar en moet daarom laag worden geplaatst plus geblokkeerd en verstevigd.


PLAATMATERIAAL

Stel je voor dat je je voertuig hebt geladen met 10 stuks gipsplaat van 900 mm wanneer het ongeluk zich voordoet. Bij een aanrijding bij 50 km/u weegt deze last ineens maar liefst 5 ton! Daarom is het het veiligst om deze liggend in de auto te laden en als dat niet mogelijk is, is een aanhangwagen aan te raden.

GEZAAGDE GOEDEREN EN BALKEN

Gezaagde goederen/balken mogen nooit direct achter u als bestuurder of uw passagier worden geplaatst. Een haalbare optie is om ze op het dak te bevestigen.

WELKE OPLOSSINGEN ZIJN ER?

Omdat er veel verschillende oplossingen zijn om uit te kiezen, hebben we de zaken voor u vereenvoudigd door onze meest voorkomende en meest populaire oplossingen samen te vatten.

BESTELWAGENREKKEN EN LADEN

Een veilige en praktische manier om dingen op te bergen is om bestelwagenrekken en laden te gebruiken. Ons systeem is uiteraard crash-getest en tijdens de ontwikkeling is de nadruk gelegd op veiligheid en functie.

DUBBELE VLOER

Dubbele vloeren zijn terecht een van de meest populaire oplossingen geworden. Ze zijn zeer effectief, zowel vanuit een veiligheids- als opslagperspectief. Dingen die onder de dubbele vloer worden geplaatst, kunnen niet bewegen wanneer er plots geremd moet worden. Tegelijkertijd krijg je een betere ergonomie en hoef je niet in je voertuig te kruipen om er iets uit te halen.

Generatie 8 - hogere crashveiligheid dan de industriestandaard

Onze dubbele vloeren zijn ontworpen om in te klzppen in het geval van een botsing. Dankzij de ingebouwde vervormingszones wordt voorkomen dat de dubbele vloer de cabine binnendringt en lichamelijk letsel veroorzaakt.

OOGBOUTEN, SPANBANDEN & SPANRIEMEN

Oogbouten, spanbanden en spanriemen zijn goede aanvullingen om de lading op zijn plaats te houden. Hun sterkte wordt meestal gespecificeerd in kg of daN (Dekanewton). Geconverteerde 1 daN komt overeen met ca. 1 kg. Het is gemakkelijk om in de war te raken door alle cijfers, maar het is belangrijk om rekening te houden met het extra gewicht dat bij een botsing naar voren komt.

Rekenkundig voorbeeld

Belasting: 40 kg
Snelheid: 50 km/h (gelijk aan ca. 25 G bij een aanrijding)

40 x 25 = 1000.

Dit betekent dat u de lading moet vastzetten met bijvoorbeeld twee riemen met een minimale LC (sjorcapaciteit) van 500 kg. Controleer ook of de oogbouten de juiste belastingslimiet hebben.

DAKDRAGER/DAKKOFFER

Met een dakdrager/dakkoffer vergroot je het laadvermogen van de auto en voorkom je een overvolle auto. Ook vanuit veiligheidsoogpunt kunnen sommige dingen beter op het dak worden opgeslagen. Onder het kopje "Veilig laden van daken en universele ladingzekeringsmethoden" is er een gids voor het veilig laden van dakdragers / dakkoffers

LAADVERMOGEN

Een andere veel voorkomende reflectie in verband met het laden is het laadvermogen. Hoeveel kan ik in mijn bestelwagenrek laden of hoeveel kan de dubbele vloer bevatten? Om erachter te komen wat van toepassing is, hebben we een gewichtsgids voor onze producten gemaakt.

KOOP ALTIJD CRASH-GETESTE BESTELWAGENREKKEN

Last but not least, neem uw veiligheid serieus en kies een bestelwagen die is getest op een crash. Onze systemen worden zorgvuldig getest tijdens echte omstandigheden en zijn ontwikkeld om de lading vast te zetten en u te beschermen. In uw dichtstbijzijnde Work System-filiaal kunnen onze geautoriseerde installateurs u helpen met een correcte en crashbestendige installatie. Bekijk de clip voor meer informatie over ons veiligheidswerk:


VEILIG UW DAK BELASTEN EN UNIVERSELE METHODEN

Als u lading op het dak gaat plaatsen of onhandige goederen gaat verankeren die niet in kant-en-klare oplossingen passen, hebben we onze beste tips in deze sectie verzameld.

LET HIEROP ALS U IETS OP HET DAK LAADT

Als het gaat om dakdragers/dakdragers, zijn er in de eerste plaats wetten om aan te voldoen. Daarnaast zijn er natuurlijk een aantal slimme trucjes die je kunt gebruiken bij het vastzetten van je dakdrager/dakkoffer

Controleer hoeveel u kunt laden. Voordat u begint, moet u het maximale gewicht voor de bovenkant van de auto controleren. Controleer ook het draagvermogen van de dakdragers/stangen.

Zorg ervoor dat de belasting niet te veel uitsteekt. Kijk goed na wat de wetgeving zegt, een lading mag achteraan nooit meer dan 1m uitsteken tenzij het een ondeelbaar 

Veranker de lading stevig. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de lading goed is vastgezet. Gebruik bijvoorbeeld riemen, een bagagerek of een buisbuis.

Lange voorwerpen moeten worden gemarkeerd. Voorwerpen die meer dan 1 meter uitsteken moeten aan de voor- en achterkant gemarkeerd worden kijk ook hier geod de wetgeving na. 

UNIVERSELE LADINGZEKERINGSMETHODEN

Het komt voor dat de lading zowel onhandig als ongelijk is, wat betekent dat kant-en-klare oplossingen niet zo goed werken. In zo'n scenario is het misschien verleidelijk om gewoon de auto te vullen en op het beste te hopen, maar er zijn betere opties. Daarom hebben we een aantal universele ladingzekeringsmethoden verzameld om in gebruik te nemen. Om u te helpen slagen, bieden wij alle accessoires die u nodig heeft.

BLOKKEREN EN VERSTEVIGEN

Blokkeren en verstevigen is een methode die vooral voorkomt dat de lading beweegt tijdens bijvoorbeeld versnellen, vertragen of bochten nemen. Dit wordt bereikt door de belasting direct of indirect te ondersteunen tegen de vaste structuur van de auto met behulp van bijvoorbeeld riemen, blokken of iets dergelijks.

BAND

Omsnoering wordt gebruikt om te voorkomen dat de lading kantelt door deze aan oogbouten te verankeren. Deze methode moet worden aangevuld met blokkering en versteviging om te voorkomen dat de lading beweegt.

WIJ HELPEN U GRAAG VERDER!

Als u hulp nodig heeft bij zoeken naar een oplossing voor uw specifieke behoeften of andere vragen heeft, helpen wij u graag. Bezoek uw dichtstbijzijnde Work System-filiaal, neem contact met ons op hier op de website of bel ons.

loader